Vytlačiť túto stránku
18.05.2013

Sony SLT-A57: natáčame video

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Kvôli nespokojnosti s rýchlosťou ostrenia vo videu mojej zrkadlovky Canon 650D a nového STM objektívu som sa rozhodol, že kúpim SLT zrkadlovku. To som však netušil, o čo prídem...

Nákup

Prvým problémom bolo, že európske verzie SLT zrkadloviek natáčajú len videá so snímkovou frekvenciou 25p a 50p. Ale ja som chcel filmový formát 24p a kvôli akčným scénam/spomalovačkám/výstupu na monitor frekvenciu 60p. Preto som telo kúpil cez ebay od amerického e-shopu Sunset Electronics za 424,19 Euro. K cene som ešte priplácal aj ďalšie dovozné náklady (poštovné, DPH a clo), takže tovar mi prišiel za týždeň priamo domov bez zdržovania na colnici. (V konečtom zúčtovaní som zaplatil o necelých 40 Euro viac, než keby to som kupoval u nás).

Prvé dojmy

V balení sa okrem základných vecí (telo, nabíjačka, káble, remienok, príručka v angličtine, CD) nič viac nenachádza. Telo Sony A57 je takmer rovnako veľké ako moja zrkadlovka Canon 650D, držanie tiež podobné, ovládanie o niečo horšie (viď ďalej). Z povrchovej plastovej úpravy tela som mal spočiatku pri držaní tiež horší pocit než z Canonu, ale je to vec zvyku.

Po rozbaleni som upgradol firmware z verzie 1.02 na 1.04, ale okrem podpory pár nových objektívov nepriniesol nič dvôležité.

(0 Votes, average 0 out of 5)

Vyhodnotenie

Plusy

Mínusy

(0 Votes, average 0 out of 5)

Mimo tému: Fotenie

Čo sa týka fotenia, s fotoaparátom dokážem robiť lepšie fotografie než s mojím Canonom 650D. Oproti nemu má Sony väčší dynamický kontrast, DR režim, ktorý presvetľuje tiene aj vo videorežime a skvelý HDR režim (ktorý čiastočne kompenzuje trestuhodne nízky rozsah bracketingu) . Po úpravách v RAWe sú fotky pozerateľné aj na vyšších ISO (pre mňa akceptovateľné max. 800, pretože kvôli priepustnému zrkadlu je svetelnosť zhruba o 1EV horšia). Nemôžem, samozrejme, nespomenúť vysokú rýchlosť závierky, ktorá je pre SLT zrkadlovky typická (kto nevidel, neuverí...). Sweet Panorama je podľa mňa dosť rozporuplná (lepšie je vytvárať panorámy na počítači - je to plne pod kontrolou a presnejšie), osobne by som radšej uvítal softvérový Timelapse (ktorý je napr. v Magic Lantern alebo v Pentaxe K-5 II).

Záver

O zrkadlovke Sony SLT-A57  by sa dalo ešte veľa písať. Napríklad by bolo super, keby sa dalo "zoomovať" a ostriť pomocou diaľkového ovládača, ako na videokamerách (ale to by ich potom asi nik nekupoval...).

Keby sme mali porovnať A57 s vyššími modelmi Sony, tak A65 má OLED hľadáčik a GPS a A77 okrem toho stavový displej a viac ovládacích tlačítok a otočných krúžkov. Oba ale majú zašumený 24Mpx snímač a A77 je navyše omnoho väčšia.

Pozn.: Na internete existuje komunita, ktorej sa podarilo "hacknúť" A55 a pracujú aj na A65 a A77. Úprava prináša zvýšenie dátového toku vo videu a nové funkcie v menu, nepodarilo sa mi zatiaľ zistiť, o aké ide. V diskusiách sa však autori vyjadrili, že hack pre A57 nebude. Preto som zvedavý na nový firmware, ktorý má vyjsť v auguste a bude vraj riešiť niektoré (ale nie všetky) pripomienky užívateľov, takže uvidíme, ako to dopadne.

Užitočné info z eoshd.com

Pozn.: Následovný text bol použitý z recenzie na A65, ale platí aj pre tento fotoaparát.

Fotoaparát nevyužíva celú veľkosti APS-C snímača pre záznam videa, a tak veľkosť senzora v režime videa je podobný Micro Four Thirds.

Po druhé, fotoaparát trpí na jemných detailoch a silným moaré-aliasingom v dôsledku nekvalitného obrazového spracovania z vysokého rozlíšenia na 1080p (ale je v tomto oveľa lepšie ako APS-C Canon zrkadlovky!).

Jemné detaily tiež závisia od štýlu fotografovania a výberu objektívu. Fotoaparát sa nehodí na zábery s veľkou hĺbkou ostrosti - ale pri snímaní na blízko s malou hĺbkou ostrosti a dostatku svetla ošklivosť v obraze jednoducho nie je viditeľná. Rovnako tak jemné detaily v makro zábere vyjdú skvele.

Pár slov k objektívom

Objektív Minolta 28-105mm f3.5-4.5 som si zvolil po starostlivom preštudovaní užívateľských recenzií na kultovej stránke dyxum.com. Chcel som univerzálny objektív s malými rozmermi, ktorý by v porovnaní so setovými objektívmi mal vyššiu obrazovú kvalitu, bol dostatočne rýchly pri ostrení videa a súčasne čo najlacnejší. Na výber som v podstate ani nemal: Tamrony sú pomalé, Sigmy veľké a nesadnú si s hociktorým telom, a Sony s Carl Zeiss sú drahé. Voľba padla na Minoltu.

Prvá vec, čo ma sklamala, je veľká hmotnosť, ktorú som nečakal kvôli malej veľkosti. Objektív má takýto priebeh: 28-34mm: f3,5, 35-49mm: f4,0, 50-105: f4,5. Väčším problémom pri natáčaní videa je však okrem hmotnosti pomerne tuhý chod zoomovacieho prstenca (podľa informácií z internetových diskusií týmto nedostatkom vraj trpia aj iné kusy). Ani ostriaci krúžok nepotešil - zamkne sa pri zapnutí AF (ale to urobí SLT zrkadlovka so všetkými objektívmi).

Inak objektívu nie je čo vytknúť  - obraz je ostrý s pekným bokehom, nádhernými Minolta farbami a minimom optických vád. Najlepšia kresba je podľa očakávania na stredných clonách okolo f8-f11 a stredných ohniskách. Automatický focus je najrýchlejší na nižších ohniskách (aj keď v rýchlosti sa nevyrovná SSM objektívom) a najpresnejší na ohniskách 70-100mm.

Ku zrkadlovke som neskôr kúpil ďalšie dva objektívy - na portréty Minoltu 50mm f1.7 a teleobjektív Minolta 70-210mm f3.5-4.5. Výhodou oboch je, že sú lacné a majú malé rozmery a nízku hmotnosť.

Prvý menovaný má pekný bokeh, ale na otvorenej clone má mäkkú kresbu, preto ho treba trochu pricloniť. Jeho ďalšou nevýhodou je, že má veľmi malú hĺbku ostrosti. Ostrenie je rýchle, ale pri videu sa autofokus opäť uzamkne clonu na f3.5. (Na internete existujú videonávody, ako toto obmedzenie objísť a nastaviť clonu na f1.7, ale riskuje sa tým poškodenie objektívu z dvôvodu nadmerného namáhania lamiel.)

Oba objektívy majú od predošlého mäkší obraz, na teleobjektíve sa otáča predný člen pri zoomovaní a má pomalý a hlučný AF vo videu. Zoomovací prstenec sa otáča, na rozdiel od širokouhlej Minolty, omnoho hladšie a plynulejšie.

Nakoniec som ešte kúpil štvrtý objektív - Minoltu 24-50mm f4. Okrem praktického ohniska (krajinárskych 24mm na APSC je ekvivalent 35mm na FF a 50mm je vhodný na portrét) sa vyznačuje malými rozmermi a váhou. Objektív je veľmi dobrý na natáčanie videa v manuálnom režime - veľmi ľahko a plynule sa s ním zoomuje a má konštantnú svetelnosť. Má však rovnaké závažné nedostatky ako spomínaný teleobjektív - pri ostrení sa otáča predný člen a AF je pri videu veľmi pomalý a hlučný. Obrazové výstupy sú porovnateľné s ostatnými spomínamými objektívmi.

Keby som mal porovnať všetky štyri objektívy, tak pre natáčanie videa sa podľa mňa najlepšie hodí prvý objektív, t.j. Minolta AF 28-105mm. Je zo všetkých najuniverzálnejší (veľký rozsah ohniska, vysoká rýchlosť, predný člen sa neotáča), avšak treba počítať s vyššou hmotnosťou a cenou. Na fóre dyxum.com je verzia RS (ktorú mám aj ja) lepšie hodnotená než pôvodný model, ale je ťažko dostupná. Keďže ale ide o staré objektívy, pri nákupe cez ebay odporúčam veľmi pozorne si preštudovať sprievodné fotografie a informácie a radšej si trochu priplatiť za vzorky v prvotriednom stave.

Prečítané 14823 x Naposledy zmenené 27.10.2014