Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Digi foto»Vyberáme cyklobatoh pre fotografov
28.01.2013

Vyberáme cyklobatoh pre fotografov

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Robíte cyklotúry a hľadáte vhodný batoh, do ktorého by sa zmestila aj vaša objemná zrkadlovka? V tomto mini-článku si v krátkosti ukážeme dva zaujímavé batohy - jeden lacnejší a druhý zo strednej cenovej kategórie.

Úvod

V nadpise článku som zámerne nepoužil obrátené tvrdenie "Vyberáme fotobatoh pre cyklistov" : Na trhu existuje viacero kvalitných fotobatohov od renomovaných firiem ako napr. LowePro ai. Ich nevýhodou je, že majú síce vyhradenú špeciálnu časť na fotovýbavu, ale zvyšná časť je natoľko malá, že sa do nej okrem drobností - typicky doklady, kľúče a mobil - viac nič nezmestí. (Väčšina z nich má navyše nevhodný tvar, nedostatočné odvetrávanie ai...)

Preto sa pozrieme na opačné riešenie. Predpokladajme, že budeme robiť dlhšie cyklotúry v náročnejšom teréne a v takom prípade vláčiť so sebou ťažkú a objemnú fototechniku je jednak otravné a jednak rizikové. Namiesto toho  vezmeme so sebou nejakú malú APSC zrkadlovku s jedným/dvomi malými objektívmi a vreckovým statívom. Okrem toho sa do batoha musí zmestiť veľa iných podstatných vecí, bez ktorých sa "biker" nezaobíde.


Okrem aerodinamického tvaru a dostatočného vetrania chrbtovej časti musí ďalej batoh spĺňať požiadavku, aby nebol moc vysoký a nezakrýval tak zadné vrecká na cyklodrese, v ktorom potrebujeme mať rýchlo poruke najdôležitejšie veci - napr. rýchle občerstvenie (energetické tyčinky...), mobil (pokiaľ ho nemáme pripevnený na bicykli), ďalší malý kompakt na cvakanie "za jazdy" atď.

B-Soul Aircool

Prvý batoh kúpite na ebay len za 22 Euro (poštovné z Číny je zadarmo). Ako u názov napovedá, jeho hlavnou výhodou je známy systém vetrania založený na prehnutom tvare, ktorý umožňuje, že sa pri nosení (okrem vrchného a spodného okraja) nedotýka chrbáta. Výrobcom udávané rozmery sú: 40x26x16 cm (výška/šírka/hrúbka), objem 15l.

Pozn.: To však nie je úplne pravda, pretože sa jedná o vonkajší objem. Totiž z dôvodu špecifického prehnutia je skutočná vnútorná hrúbka o tretinu menšia, čím sa dostávame na objem približne 9,5 litra.

Súčasťou batoha je pribalený ochranný nepremokavý kryt proti dažďu, ktorý je umiestnený v špeciálnom spodnom vačku na dne batoha so samostatným otvorom na zips. Ďalej tu nájdete tri vonkajšie vačky - jeden na vrchu, dva vpredu a dva vnútorné (veľký na hydrapak a malý na drobnosti). Okrem toho má batoh integrovaný aj držiak helmy.

Deuter Race X

Písmeno X v názve tejto novinky od populárneho nemeckého výrobcu znamená, že sa od svojho nižšieho modelu líši mierne väčšími rozmermi. Konkrétne sú to 43x24x18, objem 12l. V našich e-shopoch sa dá zohnať od 40 Euro. Rovnako ako predošlý batoh, aj tento má pribalený nepremokavý kryt v spodnom vačku na zips a tiež ostatné vačky - až na jeden predný - má rovnaké. Avšak držiak helmy tu nie je integrovaný a v prípade záujmu si ho treba zakúpiť za pomerne vysokých 7 Euro.

Pozn. 2: Držiak helmy je integrovaný až vo vyššom modeli Cross Bike 18, ten už má ale o polovicu väčšie rozmery.

Batoh je kompatibilný s 2-litrovým hydrapakom, ktorý však tiež nie je súčasťou balenia.

Praktické skúsenosti

Do AirCool-u sa mi podarilo dať bez problémov dva hrubé zimné svetre. To dáva záruku, že sa do neho s prehľadom zmestia napr.: pršiplášť, náhradné tričko, tenká vetrovka a hydrapak. Fľašu, príslušenstvo na úržbu bicykla a opravu defektu - náhradnú dušu, lepiacu sadu, pumpu ai. možno umiestniť v niektorom zo špeciálnych vačkov (ja však tieto veci nosím na bicykli.) Malá zrkadlovka s pancake objektívom sa však (hlavne kvôli zahnutému úzkemu tvaru batohu) zmestí jedine dole na spodok batohu, čo je absolútne nepraktické.

V prípade batohu Deuter Race X to už bolo inak. Zrkadlovka sa pekne zmestila na vrch a ešte zostalo dostatočné miesto aj pre prípadnú desiatu.

Inak sú oba batohy veľmi podobné. Majú skvelý tvar, perforované ramienka, množstvo reflexných prvkov, rozmermi ani moc veľké ani moc malé - tak akurát. Veľmi ma potešilo, že nekolidujú so zadnými vačkami na cyklodrese (v prípade Deutru je to ale len tak-tak).

Záver

Každý z batohov má niečo do seba. V prospech B-Soul hovoria: lepší systém odvetrávania, nižšia cena a, samozrejme, totálne "coolový" tvar. Naproti tomu Race X má približne o tretinu väčší úložný priestor pri rovnakých rozmeroch a uspokojí väčšinu fotografov aj na dlhších cyklotúrach.

Prečítané 5715 x Naposledy zmenené 29.01.2013