Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»Grafické karty»KFA2 NV GTX460 Green Edition
06.09.2011

KFA2 NV GTX460 Green Edition

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Tak som neodolal a kúpil KFA2 z Amazonu. Bola riadne drahá: 168,- Eur aj s poštovným, ale stojí za to.

Obsah balenia, inštalácia

Balenie neobsahuje žiadne extra doplnky - okrem karty, CD so staršími ovládačmi, 2 redukcií a dokumentácie od iných kariet nič viac. Na prvý pohľad zarazí aj diskutabilný heatsink chladič, ale poteší len jeden napájací konektor.

Testy

Napr. GTA4 EFLC ide v rozlíšení 1900x1200 nastavené všetko na high 30-40 FPS exteriéry (mimoriadne náročné scény 20-30 FPS) / 50-54 FPS interiéry na Athlone X3 415e (s odomknutým 4. jadrom a pretaktovaným na 2,9GHz).


Konfigurácia na prvom screene ukazuje, že z dôvodu menšej pamäte, musel byť znížený parameter View Distance. Vzhľadom k tomu bolo zbytočné nastavovať ďalší ukazovateľ na maximum. Hustota vozidiel zostala znížená kvôli jednoduchšiemu pohybu po cestách.

Okrem výkonu som bol samozrejme zvedavý aj na prevádzkové vlastnosti. Predovšetkým hlucnosť - kartu skoro nie je počut v idle, a to nemá heatpipes. Teplota v burne max. 68 stupňov Celzia (zatvorená midtower skrinka s prievanom dvoch Fractal Design ventilátorov). Pritom spotreba len o 20W vyššia než Radeon 5770 Hawk. Je preto veľmi vhodná aj do SLI, aj vďaka len jednému 6 pin napájaniu. Najprv som sa bál, že bude problém s chladením a hlučnosťou, lebo som čítal recenzie na plnú 1GB verziu. Karta má neštandardné jadro 6,3x5,3cm vzdialené od konektorov len 6,5cm. Otáčky sa držia na 900RPM v idle a neprekročia 2000 RPM v burne. Ďalej som sa bál, že je vadná, lebo mi datadisk GTA zamŕzal - nakoniec to vyriešilo preinštalovanie OS.

Kartu som skúšal aj v počítači so 400W a všetko funguje bez problémov. Ale teplota v idle je nad 40 stupňov Celzia.
Ku karte je dodávaný program XtremeTuner HD, v ktorom sa dá meniť výkon karty a kopec iných funkcií (grafy, štatistiky...), ale zhadzuje spomínaný datadisk (s programom MSI Afterburner podobné problémy niesu).

Hodnotenie, záver

Výhody

+ nízka spotreba
+ nízka hlučnosť v idle
+ len jedno 6-pin napájanie
+ dostatočný výkon na väčšinu súčasných hier

Nevýhody

- horší pomer cena/výkon (ceny však rýchlo klesajú - napr. po týždni klesla cena až o 16 Eur!)
- vyššie teploty v idle a vyšší hluk v burne (dá sa však vyriešiť výmenou chladiča)
- zlá dostupnosť

Prečítané 6511 x Naposledy zmenené 01.10.2012