Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»HTPC»HTPC "Zebra" 3: Testovanie a záver
31.12.2012

HTPC "Zebra" 3: Testovanie a záver

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Dnes si dokončíme článok o druhom multimediálnom centre, ktoré som si poskladal.

Test počítača

Ako som testoval

Zostavu som testoval pri prehrávani full HD videí a sledovaní HD SAT-TV staníc v programe DVB Viewer Pro v.4.9.6.20 pod operačným systémom Windows 7 64bit. Popri tom bolo spustených niekoľko ďalších bežných aplikácií (webový prehliadač, chat, antivírusová rezidentná ochrana...). Na hardvérovú akceleráciu HD videa boli použité DX kodeky PowerDVD.

Výkon

Testovanie výkonu dopadlo podľa mojich očakávaní  - na počítači možno plynule pozerať satelitnú televíziu bez sekania, dokonca aj pri súčasnom sledovaní ďalšieho HD filmu.

Spotreba, teploty, hluk

Maximálna spotreba celej zostavy bez monitora sa vyšplhala na slušných 48W.

Podobne dopadli aj teplotné testy, pri ktorých sa teplota procesora aj vzduchu v skrinke vyšplhali na max. 48 stupňov Celzia. (Testy boli vykonávané v období letných horúčav pri izbovej teplote pribl. 28 stupňov).

Na meranie hluku som nemal k dispozícii žiadny špeciálny prístroj, preto som bol odkázaný na subjektívne pocity a porovnávanie s inými počítačmi. Pri prvom teste som teda nastavil napätie na vetilátoroch procesora a zdroja na 7V, ostatných na 5V. Hluk bol na môj vkus trochu privysoký. Následne som odobral jeden zadný out-take ventilátor a znížil napätie všetkých ventilátorov na 5V. (Hrozilo riziko, že sa niektoré ventilátory pri tomto nízkom napätí neroztočia, čo sa však našťastie nestalo.) Po týchto úpravách sa už hladina hluku znížila na uspokojivú úroveň - t.j. počítač nie je v tichom prostredí skoro vôbec počuť, výraznejšie počuteľný je len pri priložení ucha na skrinku.

(0 Votes, average 0 out of 5)

Zhrnutie a záver

Cenová kalkulácia

Cena za túto zostavu je spolu pribl.: 421,- Euro, vrátane satelitnej karty. Do koncovej ceny nebola zarátaná cena redukcie šachty z 3,5-palcovej na 2x2,5-palcové mechaniky, protiprachového filtra (dá sa použiť aj obyčajný z vysávača a pod.), stiebornej samolepiacej tapety (možno použiť napr. ľub. farebnú lepiacu pásku a pod.), ceny poštovného ai.

Oproti mojej zostave možno ušetriť predovšetkým na zdroji a chladiči procesora - celkovo až 52 Euro. Riskujete tým ale, že pôvodný zdroj neutiahne spustené náročnejšie aplikácie (napr. počítačová hra, strih a konverzia HD videa a pod.) a treba rátať aj s nárastom hluku a teplôt.

Porovnanie s notebookom

Keď sa pozrieme na cenu, tak treba uznať, že na jednej strane ide v súčasnej dobe o pomerne značnú čiastku, identickú dokonca s cenou notebookov s porovnateľným výkonom. Navyše obrovskou výhodou notebookov je samozrejme mobilita, vďaka minimálnym rozmerom, váhe a displeju. Na strane druhej však si treba uvedomiť, čo za danú cenu dostaneme:

  • všetko v jednej skrinke (k notebooku musíme pripojiť sat. kartu externe)
  • modulárnosť komponentov (zostavu si môžte ľubovoľne vyskladať a neskôr aj uprejdovať - v NB možno max. zmeniť pamäť a mechaniky)
  • pozáručná oprava - možnosť jednoduchej výmeny poškodeného komponentu (u notebooku drahšie a problematickejšie - niekedy dokonca nutnosť výmeny celého počitača)
  • nižšia hlučnosť a teploty - v notebookoch sa z dôvodu menších rozmerov používajú menšie ventilátory s vysokými otáčkami, ktoré preto skôr odchádzajú a majú nižšiu účinnosť chladenia
  • vyšší výkon - možnosť zapojiť napr. rýchlejšie diskové mechaniky (SDD alebo 3,5 palcové HDD) bez výraznejšieho nárastu spotreby/hluku/teplôt a ďalšie komponenty
  • ďalšie možnosti využitia, kde sa notebooky nepoužívajú - napr. ako server a pod.

Porovnanie so stolovým satelitným set top boxom

Dnešné výkonné satelitné HD príjimače, ktoré bežia na OS linux a dajú sa použiť aj ako multimediálne centrum, sa vyznačujú nízkymi teplotami a max. spotrebou pribl. 20W. Väčšina si pritom vystačí s pasívnym chladením so zlomkovou cenou oproti takémuto HTPC od pribl. 60 Euro.

Prečo teda kúpiť HTPC namiesto satelitného príjimača? Skúste sa pozrieť na následujúce obrázky. :D

A ak vám to nestačí,  odpovede nájdete v staršom článku tohto seriálu: Príjem SAT TV v PC - 1. diel: Namiesto úvodu

Prečítané 7146 x Naposledy zmenené 21.03.2013
Viac z tejto kategórie: « HTPC "Zebra" 2: Tuning