Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»SAT TV»Príjem SAT TV v PC - 3. diel: Prvé kroky
04.03.2013

Príjem SAT TV v PC - 3. diel: Prvé kroky

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Príjem satelitnej televízie na počítači zatiaľ ľudia len objavujú a čím ďalej tým viac sa ľudia pýtajú, ako začať.

V minulom dieli sme si ukázali prehľad dostupných satelitných kariet, dnes si ukážeme, ako ich rozchodíme. Vačšina kariet je vyrábaná pre operačný systém Windows, ale niektoré možno používať aj pod OS Linux. My sa budeme venovať systému Windows.

Prípravná fáza

Ešte predtým, ako nainštalujeme samotnú aplikáciu na pozeranie TV, musíme si doinštalovať niekoľko vecí, bez ktorých sa nezaobídeme:

  1. Predovšetkým sa jedná o ovládače satelitnej karty. Väčšinou postačuje použiť tie, ktoré dodáva výrobca na originálnom CD. Môžme stiahnúť a vyskúšať aj novšie zo stránky výrobcu, ktoré prinášajú lepšiu podporu hardvéru, nové funkcie, opravy chýb atď. V niektorých prípadoch ale zistíme, že nám karta nefunguje korektne ani s ovládačmi z CD a ani s najnovšími z internetu a treba sa poobzerať po nejakých najstarších (napr. niektoré karty Anysee)!
  2. Ďalej musíme mať na počítači nainštalované video- a audio-kodeky. Na audio je veľmi dobrý napr. AC3Filter, ktorý podporuje aj priestorový zvuk vo formátoch DTS a AC3.


    Pokiaľ máte zvuk z počítača vyvedený na reprosústavu so subwoofrom, odporúčam do neho presmerovať tóny s nízkymi frevenciami, čím získate lepší basový zvuk

    S videofiltrami je to trocha ťažšie. Niektoré sú zadarmo (ffdshow a pod.), ale ak chcete vyťažiť zo svojho počítača maximum (efekty, vyhladzovanie, deinterlacing, hardvérová akcelerácia ai.), je lepšie použiť niektoré komerčné riešenie, ako napr. kodeky PowerDVD od nemeckej firmy Cyberlink.


    Aktivovaním hardvérovej akcelerácie videa presuniete zaťaženie procerora počítača na grafickú kartu.

  3. Aby nám však korektne fungovali kodeky, musíme ku nim použiť aj správny renderer. Tie vykonávajú veľké množstvo funkcií, napr. mixovanie audia s videom a ďalšie funkcie. Pre plné využitie dnešných kodekov je preto najlepšie nainštalovať do systému rozhranie DirectX. Pre Windows XP sa najčastejšie používa renderer VMR9 (video mixing renderer) a pre Windows 7 EVR (enhanced video renderer).

Výber aplikácie pre sledovanie SAT TV

Existuje veľké množstvo aplikácií, pomocou ktorých môte pozerať satelitnú TV na počítači. Väčšina výrobcov satelitných kariet pridáva aj vlatnú aplikáciu ku karte, ktorá sa automaticky nainštaluje z originálneho CD spolu s ovládačmi. Tieto firemné aplikácie väčšinou bývajú veľmi jednoduché s minimálnym množstvom funkcií a dokážu prehrať len neplatené televízne a rozhlasové stanice. Pokiaľ vám to nestačí, budete sa musieť opäť poobzerať po výrobkoch tretích strán.

Veľmi kvalitné sú napríklad programy DVBViewer, ProgDVB, DVB Dream a ďalšie. Okrem toho možno použiť aj aplikáciu Media Center, ktorá je integrovanou súčasťou systému od verzie Windows XP MCE.

Mocné pluginy

Zásuvné doplnky (angl. plugins) sú kompatibilné so starým štandardom Multidec a umožňujú nie len dekódovať vašu prístupovú kartu, ale ďaleko viac. Pomocou nich môžte pridať do satelitnej aplikácie kopec ďalších funkcií od autorov tretích strán - napr. vylepšený teletext, titulky, prepracované možnosti nahrávania aj viacerých staníc, emuláciu CAM modulov a kopec iného.

Ako rozchodiť kartu v čítačke

Dekódovacia karta sa používa na sledovanie platených TV a rozhlasových staníc, ktoré sú z dôvodu zabezpečenia zakódované. V súčasnosti sa používajú rôzne systémy, napr. Cryptoworks, Irdeto, Nagra ai. Niektoré kartičky v PC sa nedajú dekódovať (napr. systém Nagra používa párovanie kariet so stolovým prijímačom, ale tento problém bol čiastočne vyriešený - viď ďalej). V súčasnosti funguje bez problémov napr. dekódovanie kariet Cryptoworks a ICE firiem Skylink a UPC. Trochu ťažšie je to z dekódovaním niektorých kariet Irdeto, ktoré používajú párovanie s CAM modulom (ale aj tento problém už bol čiastočne vyriešený - viď ďalej).

Hardware

Na dekódovanie karty potrebujeme mať buď:

  • satelitnú kartu s integrovanou čítačkou (CR - Card Reader) - na trhu zatiaľ len karty Anysee
  • satelitnú kartu so slotom pre CAM modul (CI - Common Interface), do ktorého vsunieme príslušný modul s kartičkou
  • externú čítačku kariet, ktorú pripojíme k počítaču buď cez USB alebo sériový kábel (Smargo, Phoenix ai.).

Software

Kartu možno dekódovať vo firemných aplikáciách, dodávaných ku karte. Návod nájdete v nápovede programu alebo v manuále karty.

V aplikáciách tretích strán však treba doinštalovať špeciálny softvér. Kartu môžme rozchodiť buď pomocou kombinácie serverová+klientská časť alebo len pomocou klientskej časti.

Serverová časť

Pri použití serverovej časti získame viac možností pre prácu s kartami, ktoré tu teraz nebudem popisovať. Stačí nainštalovať niektorý program, ktorý bude fungovať ako server - napr. newcs, oscam ai. Ich konfiguráciu si treba naštudovať na internetových fórach.

Klientská časť

Na dekódovanie karty v súčasnosti už netreba serverovú časť, vďaka poslednej verzii pluginu ACAMD v.0.6.2.0, ktorá dokáže priamo čítať karty z čítačiek. Tento skvelý plugin sa dá bezplatne stiahnúť z internetu a treba ho rozpakovať do vašej aplikácie do podzložky Plugins.

Pozn. 1: Pre satelitné karty Anysee treba do pluginov ešte dať aj plugin AnyCam alebo Splug 1.1.1.2 (novšie verzie pluginu Splug nefungujú!).

V programe na pozeranie SAT TV (DVBViewer ai.) treba mať v zozname pluginov zapnutý spomínaný Acamd. Keď si ho otvoríte v okne, v menu Actions musíte mať zaškrtnuté Active a v Config zaškrtnuté Cardreader Com1 (čítačky, pripojené cez sériový kábel)/Cardreader FTDI0 (USB čítačky)/Enable Anysee (0).



Sú tu aj porty pre ďalšie čítačky, buď pripojené v inom porte  (vašu konfiguráciu si musíte skontrolovať v ovládacích paneloch Windows) a na PIP.

Pozn. 2 : Kým nerozbeháte čítačku, iné pluginy nezapínajte.

K pluginu Acamd sa používajú aj dva konfiguračné textové súbory:

  • cardclient.conf - slúži na nastavenie klienta v prípade, keď sa pripájate na newcs/oscam server.
  • smartcard.conf - tu sa zapisujú emulácie párovania Nagra kariet a Irdeto kariet so stolovými prijímačmi a s CAM modulmi.

V uvedených súboroch nájdete aj príklady pre ich konfiguráciu.

Pozn. 3: niektoré čítačky majú problémy so zápisom EMM (Phoenix,...).

Ďalšie spôsoby sledovania kódovaných staníc

Pomocou spomínaného pluginu ACAMD možno sledovať niektoré kódované stanice pomocou zdieľania kariet (súbor cardclient.conf).

Ďalej pomocou pluginov VPlug resp. MDPlug (+ súbor softcam.key) možno dekódovať niektoré zahraničné stanice pomocou tzv. emulácie kľúčov.

Treba si ale uvedomiť, že obidva tieto spôsoby príjmu sú nezákonné. Preto ďalšie informácie prekračujú rámec tohto článku.

 

V ďalšom dieli seriálu sa pozrieme na zaujímavé kúsky hardware pre príjem SAT TV v PC.

Prečítané 8261 x Naposledy zmenené 17.03.2013