Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»HTPC»HTPC "Zebra" 2: Tuning
30.12.2012

HTPC "Zebra" 2: Tuning

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

V druhej časti článku si ukážeme tuning celej zostavy.

Zdroj

Pôvodný slabý 180W SFX zdroj Chieftec, ktorý bol súčasťou skrinky, som nahradil výkonnejším Seasonic SS-350SFE, 80+ 350W (44,00 Euro). (Dá sa nahradiť napr. lacnejším Tacens Radix V, 85+ 350W za 28,00 Euro).

Zdroje Seasonic sa považujú za jedny z najkvalitnejších, čo ale v tomto prípade znamenalo, že zdroj sa od ostatných zdrojov formátu SFX líši trochu väčšími rozmermi a značne vyššou hmotnosťou. Keďže skrinka Chieftec má zdroj umiestnený naboku, nebol problém s nedostatkom miesta pre jeho inštaláciu.

Chladenie

Na chladenie som použil následovné komponenty:

  • chladič na procesor Scythe Shuriken B (23,99 Euro)
  • 8cm ventilátor Airen RedWinds Deluxe 14,9dB: (5,72 Euro) (dá sa nahradiť napr. lacnejším Xilence XPF80 15dB: 2,16 Euro)
  • 7cm ventilátor SilentiumPC Zephyr 17,7dB (2,41 Euro)
  • 2ks 6cm vetilátorov SilentiumPC Zephyr 17,9dB (2x2,41 Euro)

Chladenie procesora

Kto chce ušetriť, môže samozrejme použiť na chladenie procesora pôvodný boxovaný chladič od AMD. Ja som však chcel použiť niečo výkonnejšie a tichšie. Najväčším problémom pri skladaní malých HTPC však je zohnať taký, ktorý sa nám presne zmestí do požadovanej skrinky. Nízkoprofilových kvalitných chladičov nie je na trhu veľa a navyše sú dosť drahé.

Použitý chladič od firmy Scythe patrí medzi jedny z najlacnejších vo svojej kategórii a vďaka jeho rozmerom zostal ešte malý priestor od DVD mechaniky na prúdenie vzduchu.

 


Obr.: HTPC chladiče procerorov AMD zľava - 1. pôvodný AMD box. ,
2. upravený Scythe Samurai ZZ (rev. b), 3. Scythe Shuriken B

 

In-take chladenie

S ostatnými ventilátormi problém nebol. Predný 8-centimetrový som použil na nasávanie studeného vzduchu na zdroj a satelitnú kartu. Na ochladenie ostatných komponentov mu pomáha menší 7-centimetrový, ktorý som svojpomocne uchytil o prednú kostru skrinky (viď tuning skrinky).

Out-take chladenie

Pôvodný ventilátor v zdroji mal nefunkčnú reguláciu a navyše vydával cvakavé zvuky. Preto som ho nahradil tichým 6cm-ventilátorom (na úkor straty záruky) a rovnaký som použil aj na zadnej kostre skrinky na odsávanie teplého vzduchu z ostatných komponentov.

Na zadnej stene sú otvory pre upevnenie celkovo 2 ventilátorov, ale kvôli hluku som zapojil len jeden (navyše zapojenie druhého ventilátora by neprinieslo výraznejší nárast účinku chladenia).

Uchytenie DVD mechaniky

Ako som už spomínal v 1. časti článku, aby sa mi zmestil do skrinky výkonný chladič procesora, musel som použiť slim mechaniku. Tieto mechaniky sú však určené pre netebooky a na ich inštaláciu do štandardnej šachty treba použiť pomerne drahé redukcie.

Na to mi poslúžil inštalačný rámček Delock pre 1x5.25 slim mechaniku od známej nemeckej firmy (13,36 Euro):

 



Tento rámček ďalej umožňuje inštalovať ešte jednu štandardnú 3,5-palcovú mechaniku resp.
panel (napr. s čítačkami kariet, USB konektormi a pod.)

V spodnej stene rámčeka som musel ešte vyrezať otvor pre chladič procesora, ktorý trochu prečnieva cez dno šachty. (Medzi ventilátorom a mechanikou pritom stále zostalo ešte niekoľko centimetrov priestor na dostatočné prúdenie vzuchu.)

Interné káble

Pre prípadný dátový disk som už dopredu pripravil na rýchle pripojenie príslušné káble (napájací zo zdroja a dátový SATA zo základnej dosky).

Stíšenie ventilátorov už také jednoduché nebolo - na rozdiel od predošlej zostavy som nemal kam pripojiť panel s regulátormi otáčok, preto som znížil napätie na ich napájaní z 12V na 5V pomocou interných káblov s odporom Zalman RC100 (2,36 Euro). Ich dostupnosť u nás je však otázna, ja som ich zohnal už dávnejšie z britského špecializovaného e-shopu.

 

Ventilátory som ale kvôli zastabilizovaniu nepripojil na základnú dosku ale k molex-káblom od zdroja, preto som musel použiť jednu redukciu z molexu na 3 pin kábel (dodáva sa niektorým ventilátorom, alebo ho treba dokúpiť samostatne) a kvôli malému počtu molex-konektorov z SFX zdroja aj jeden multikonektor PrimeCooler PC-MX1 (1,43 Euro).

 

Najhoršie to bolo so špeciálnymi káblami pre slim mechaniku. Pre ňu som nakoniec zohnal SATA kábel Slimline 7+6 pin samica 5V od nemeckej firmy Delock (5,41 Euro).

 

Tuning skrinky

Na skrinke som vykonal viacero zmien. Predovšetkým som musel na prednej maske odstrániť pôvodné dvierka pre DVD mechaniku a vyrezať väčší otvor pre novú slim mechaniku s inštalačným rámčekom.

Pod ním som vyrezal ďalší otvor na nasávanie vzduchu in-take venilátora a prekryl ho protiprachovým filtrom. Kvôli tomuto prednému ventilátoru som ale musel odstrániť bočný panel s káblami pre USB konektory (dá sa však presunúť do spomínaného inštalačného rámčeka pod slim mechaniku).

Nakoniec som na prednú masku skrinky nalepil efektné pásiky striebornej samolepiacej tapety, ktoré okrem estetickej podstaty pomáhajú opticky zúžiť hrúbku skrinky.

 

V poslednej časti článku sa pozrieme ako dopadol test počítača - výkon, spotreba, teploty...

Prečítané 5198 x Naposledy zmenené 31.12.2012