Vytlačiť túto stránku
11.03.2013

Príjem SAT TV v PC - 5. diel: DVBViewer Doporučený

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Dnes si predstavíme jeden z najlepších programov na sledovanie satelitnej televízie na počítači.

DVBViewer je program od nemeckých autorov, ktorý sa za niekoľko rokov vypracoval od bezplatného jednoduchého programu na špičkový komerčný produkt a získal si srdcia mnohých užívateľov.

Hneď v úvode vás však musím upozorniť, že kým sa nám podarí sledovať satelitné stanice v tomto programe, musíme prejsť zdĺhavou cestou množstva inštalácií a nastavení. Ale výsledky stoja za to, takže ideme na to:

Inštalácia programu

Po spustení inštalácie sa spustí sprievodca, pomocou ktorého sa nainštaluje karta do počítača a prebehnú základné konfigurácie - tuner, kodeky a ďalšie funkcie (výber jazykov, nahrávanie atď.)

Prvé spustenie

Za úplne najväčší nedostatok tohto programu považujem pracné ladenie TV a rozhlasových staníc. Keď prvý krát spustíme program, zbadáme v ňom pripravených niekoľko naladených TV a rozhlasových staníc zo satelitov Astra 1 a Hotbird. Tie môžeme pomocou Editora kanálov (Channel Editor) odstrániť.

Na naladenie musíme DVBViewer zavrieť a spustiť program TransEdit:

Transedit

Tento program je bezplatný, inštaluje sa zvlášť a najnovšiu verziu možno stiahnuť tiež na stránke výrobcu programu DVBViewer.

Inštalácia

Archív s programom treba extrahovať do koreňovej zložky programu DVBViewer

Konfigurácia a ladenie staníc

  1. Najprv musíte v TransEdit-e si znova nakonfigurovať svoju satelitnú kartu a uložiť zmeny



  2. Ďalej treba nakonfigurovať prípadný prepínač Disqc resp. motor pre každý satelit zvlášť a všetky zmeny hneď uložiť, lebo inak nič nenaladíte!

  3. Pred ladením si potom vyberiete v zozname príslušný satelit a transpordér. Ďalšie TP môžte zo zoznamu pridávať, existujúce môžte upravovať alebo mazať.



    Pozn. 1: Pokiaľ vám program nenašiel žiadne stanice, máte buď zle nastavený hardware - ovládače satelitnej karty resp. disqc prepínač, alebo zle nastavené parametre transpordéra.

    Po skončení vyhľadávania treba označiť stanice (buď všetky, alebo len tie, ktoré chcete mať v zozname) a potvrdiť tlačítkom Add/Update.



  4. Pri zatvorení programu treba potvrdiť aj uloženie prípadných zmien v nastaveniach TP.

Konečne obraz a zvuk

Po naladení znova spustíme DVBViewer a skúsime, či fungujú neplatené stanice.

Pozn. 2: V prípade, že nefungujú, máme podľa všetkého zle nakonfigurované kodeky.


Zoznam naladených kanálov si nakonfigurujeme opäť v integrovanom Editore kanálov (triedenie, vymazanie nechcených, vytvorenie skupiny obľúbených atď.)

Ďalšie nastavenia

Ďalšie nastavenia nájdeme v menu Settings. Je ich tu veľké množstvo, napr. vzhľad prostredia (skiny aplikácie, OSD skiny) ai., ale najdlhšie sa zdržíte pri nastaveniach vstupu (treba vybrať plugin pre váš diaľkový ovládač a priradiť funkcie programu vybraným tlačítkam na ovládači popr. aj na klávesnici).

Niektoré odporúčané nastavenia:

  • Rekordér: zapneme voľbu Signalizovat probíhající nahrávání v okně videa
  • TV+Rádio: vypneme voľbu Procházet MiniEpg - umožní prepínať stanice pomocou kurzorových kláves na diaľkovom ovládači a na klávesnici

V prípade potreby sa môžme do nastavení hocikedy vrátiť.

Sledovanie kódovaných staníc

Na sledovanie platených staníc potrebujete prístupovú kartu od vášho poskytovateľa SAT TV. Na jej dekódovanie potrebujete buď čítačku kariet alebo slot pre CAM modul, kde vložíte kartu. Ďalej treba doinštalovať špeciálny plugin, napr. ACAMD, ktorý bezplatne stiahnete z internetu a rozbalíte do DVBViewru do podzložky Plugins. (Viac informácií nájete v 3. dieli tohto seriálu - Prvé kroky.)

Ďalší spôsob sledovania platených staníc je pomocou zdieľania kariet a niektoré stanice možno dekódovať aj pomocou tzv. emulácie, na ktorú sa používajú napr. pluginy VPlug, MDPlug ai. Takýto spôsob satelitného príjmu je však nezákonný a preto sa mu v tomto článku nebudem ďalej venovať.

HTPC funkcie

Skratka HTPC alebo Home Theather PC sa používa pre počítače, ktoré sa používajú ako domáce kino. V súčasnosti existuje na to množstvo rôznych aplikácií, napr. Media Center, ktorý je súčasťou Windows. Aj DVBViewer vám poskytuje viaceré funkcie domáceho kina, napr.:

  • prehrávač videa
  • prehrávač hudby
  • prehliadač obrázkov
  • RSS čítačka
  • počasie
  • hry
    ai.

Tieto funkcie v programe DVBViewer môžete spúšťať priamo diaľkovým ovládačom ku satelitnej karte a nepotrebujete na to ďalší softvér popr. hardvér.

Vyhodnotenie

Plusy

  • neprekonateľné OSD skiny, skvelé aj skiny pre rozhranie aplikácie, možnosť vytvoriť svoje vlastné skiny cez špeciálny editor
  • môžem si ľubovoľne nakonfigurovať diaľkový ovládač a klávesnicu
  • na rozdiel od ostatnych programov je to aj plnohodnotný multimediálny software pre domáce kino
  • možnosť inštalácie množstva pluginov
  • beží stabilne
  • nízka cena (15 Euro)

Mínusy

  • pracná konfigurácia
  • nemotorné ladenie cez externý program
  • na spoluprácu s diaľkovými ovládačmi ku karte treba väčšinou doinštalovať špeciálne pluginy
  • funkcia PIP funguje korektne len pri pozeraní nekódovaných staníc (V tomto je najlepší Dvbdream ktorý umožňuje sledovať až 16 kódovaných TV z rovnakého TP naraz. Ak chcete pozerať naraz napr. dve stanice z rôznych TP, potrebujete mať v počítači buď dve jednotunerové alebo jednu viactunerovú satelitnú kartu a duálny konvertor)
  • na súčasné pozeranie a nahrávanie dvoch rôznych staníc treba doinštalovať plugin Record Service
  • nemá rodičovskú ochranu (Parental Control)
  • tlačítko OK na diaľkovom ovládači sa nedá nakonfigurovať súčasne na zobrazenie zoznamu kanálov a zároveň ako potvrdzovacie v OSD menu

Záver

Pomocou tohto programu získate HTPC a plnohodnotnú náhradu satelitného prijímača v jednom. Jeho možnosti využitia sú ohromné - napr. keď si nastavíte, aby sa po spustení počítača program automaticky spustil na celú obrazovku, vďaka prepracovaným OSD skinom a diaľkovému ovládaniu si užívateľ ani neuvedomí, že pracuje s PC.

Program má pracné nastavenia, ale majiteľovi sa odmení skvelou funkčnosťou a univerzálnosťou. Dobrý dojem kazí len absencia niektorých funkcií a nepohodlné ladenie staníc. Uvidíme, či autori spomínané nedostatky odstránia v ďalších verziách popr. nás prekvapia niečim novým.

Prečítané 47917 x Naposledy zmenené 21.03.2013

Súvisiace položky (podľa značky)